home
Kreta is het meest zuidelijke en tegelijk grootste eiland van de Griekse archipel. Met zijn oppervlakte van 8350 km2 is het eiland het op 4 na grootste in de Middellandse Zee.Van oost naar west is het maar 256 km lang en het is tussen de 15 en 60 km breed.

De berg Ida is met zijn hoogte van 2456 meter niet alleen de hoogste top van de Psiloritis (of Ida gebergte), maar tevens van het hele eiland. Het eiland bestaat uit opmerkelijke contrasten: Sinaasappelboomgaarden in het westen, wijngaarden in het oosten en daartussen woeste bergen en door spelonken en kloven omzoomde hoogvlakten. En natuurlijk vindt men over het hele eiland de olijfbomen, die zorgen voor de olijfolie en de olijven om te eten.

Eén van de bekendste streken en tevens de groente leverancier van het eiland, in de omgeving van Heraklion, is de Lassiti hoogvlakte. De grootste en vruchtbaarste vlakte van het eiland is de Messara vlakte. Hier kom je overheen als je van Heraklion naar Matala, aan de zuidkust, rijdt.

Geschiedenis van Kreta : Het eiland Kreta is ontstaan door het over elkaar schuiven van Europese en Afrikaanse continentale platen op vergelijkbare wijze als waarop de Alpen en de Himalaya zijn ontstaan.

... meer